Kilátás az Egyeskőről a Csíki-medencére

Megközelítés

Az Egyeskőt legkönnyebben Balánbánya (románul: Bălan) felől érhetjük el. Vonattal csak Csíkszentdomokosig lehet eljutni (Izvoru Oltului állomás), onnan busszal, stoppal vagy gyalogosan juthatunk el Balánbányára (a táv mintegy 11 km). Az autós megközelítés kétségtelenül egyszerűbb, ez esetben a Csíki-medencében vezető 12-es számú főútról Csíkszentdomokosnál (Sândominic) kell letérni.

Balánbányáról két turistaút közül választhatunk. A Szép-patak völgyében vezető turistaösvény egészen a város északi végéből indul, a Kovács-patak völgyéből induló turistaösvény viszont a városközpontból. Utóbbihoz a római katolikus templomnál forduljunk le jobbra a főutcáról (itt lesz egy parkolót jelző tábla is) a Kovács-patak utcába. Rövidesen kisebb parkolóhoz érünk (a bal oldalon), ahonnan már érdemes gyalogszerrel folytatni utunkat.

Kevésbé kényelmes, de sokkal romantikusabb akár Gyimes, akár a Békás-szoros felől indulva a Hagymás-hegység főgerincén végigfutó turistajelzést gyalog követve, hátizsákos vándorként érkezni. Ez a megközelítési mód több időt és energiát igényel, cserébe viszont az élmény is arányosan mélyebb lesz.

Az Egyeskő környékének jelzett turistaútvonalait az openmaps.eu mozgatható és nagyítható térképen érdemes tanulmányozni.