Kilátás az Egyeskőről a Csíki-medencére

Megközelítés

Az Egyeskőt legkönnyebben Balánbánya (románul: Bălan) felől érhetjük el. Vonattal csak Csíkszentdomokosig lehet eljutni (Izvoru Oltului állomás), onnan busszal, stoppal vagy gyalogosan juthatunk el Balánbányára (a táv mintegy 11 km). Az autós megközelítés kétségtelenül egyszerűbb, ez esetben a Csíki-medencében vezető 12-es számú főútról Csíkszentdomokosnál (Sândominic) kell letérni. A távolabbi vidékekről érkezők számára segítség lehet az oldal alján található útvonaltervező.

Balánbányáról két turistaút közül választhatunk. A Szép-patak völgyében vezető turistaösvény egészen a város északi végéből indul, a Kovács-patak völgyéből induló turistaösvény viszont a városközpontból. Utóbbihoz a római katolikus templomnál forduljunk le jobbra a főutcáról (itt lesz egy parkolót jelző tábla is) a Kovács-patak utcába. Rövidesen kisebb parkolóhoz érünk (a bal oldalon), ahonnan már érdemes gyalogszerrel folytatni utunkat.

Kevésbé kényelmes, de sokkal romantikusabb akár Gyimes, akár a Békás-szoros felől indulva a Hagymás-hegység főgerincén végigfutó turistajelzést gyalog követve, hátizsákos vándorként érkezni. Ez a megközelítési mód több időt és energiát igényel, cserébe viszont az élmény is arányosan mélyebb lesz.

Az Open Maps Project jóvoltából az alábbi mozgatható és nagyítható térképen lehet tanulmányozni az Egyeskő környékének jelzett turistaútvonalait.


Autós útvonaltervezés

Internetes útvonaltervezéshez leginkább a Here Maps szolgáltatását ajánlom, amely a jobbra található panel segítségével könnyen használható. Egyetlen hátránya, hogy a mai Románia területén lévő kisebb települések magyar nevét nem ismeri fel, tehát a román nevet kell beírni a keresőbe (elég latin betűsen is).

Figyelem! Balánbánya esetében a keresés indítása után megnyíló ablakban alapesetben egy franciaországi Balan nevű települést kínál fel az útvonaltervező. A keresés véglegesítése előtt a legördülő menüből válasszuk ki az első romániai Balan-t, az kell nekünk.